ECO19 mei '14 15:50Aangepast op 19 mei '14 17:07

Beurzen gemengd in wisselvallige handel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten lieten maandagmiddag een gemengd beeld zien tijdens een wisselvallige handelssessie.

ANP
ANP

Beleggers wachten op nieuwe impulsen nu het kwartaalcijferseizoen is afgelopen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,1 procent hoger op 400,09 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 645,06 punten. De beurs in Parijs won 0,2 procent. De FTSE in Londen verloor 0,3 procent en de DAX in Frankfurt noteerde vrijwel vlak.

De stemming is wat bedompt na de koersverliezen in Azië en het weinig overtuigende slot op Wall Street van vrijdag. Het cijferseizoen is achter de rug en heeft geen nieuwe inspiratie opgeleverd om de beurzen verder vooruit te helpen. ,,Later in de week krijgen we nog de inkoopmanagersindexen uit de eurozone en huizencijfers uit de VS die mogelijk voor nog wat beweging kunnen zorgen'', zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

ING

Grootste daler in de AEX was bank en verzekeraar ING met een min van 1,1 procent. Het in Amsterdam genoteerde Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI stond bijna bovenaan met een winst van 1,3 procent na een kwartaalupdate. Digitaal beveiliger Gemalto won 1,2 procent. Topman Olivier Piou liet in een interview met AFN weten dat de voor 2014 gestelde doelen gehaald zullen worden.

In Londen ging AstraZeneca bijna 11 procent onderuit. Het Britse farmaceutische bedrijf heeft het nieuwe bod van zijn Amerikaanse branchegenoot Pfizer afgewezen. Pfizer verhoogde zondag het bod op AstraZeneca tot circa 70 miljard pond, zo'n 86 miljard euro.

Ryanair

Alstom steeg in Parijs bijna 3 procent. Siemens komt mogelijk deze week al met een bod op de energietak van het Franse bedrijf. Het Duitse concern gaat daarmee de concurrentie aan met het Amerikaanse General Electric (GE), dat al in gesprek is met Alstom. Het aandeel Siemens daalde op de beurs in Frankfurt met 0,5 procent.

In Dublin maakte Ryanair een koerssprong van bijna 10 procent. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij zag de winst in het afgelopen boekjaar voor het eerst in 5 jaar afnemen, maar versloeg de verwachtingen van analisten.

Euro

Deutsche Bank zakte in Frankfurt bijna 2 procent. De Duitse bank gaat voor 8 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om zijn kapitaalpositie te versterken.

De euro was 1,3721 dollar waard, tegen 1,3706 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 102,55 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 109,46 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen