ECO27 okt '14 12:41Aangepast op 27 okt '14 13:04

Brussel verdedigt omstreden naheffing

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Brussel heeft maandag de Europese naheffing voor sommige EU-lidstaten, waaronder Nederland, verdedigd.

Jacek Dominik (R). EPA
Jacek Dominik (R). EPA

De landen zullen moeten betalen.

De extra bijdrage is berekend op basis van cijfers van de landen zelf, aldus Europees Commissaris Jacek Dominik (Begroting). Het gaat om technische aanpassingen die jaarlijks plaatsvinden. Volgens voorlopige berekeningen van Brussel moet Nederland voor 1 december ruim 642 miljoen euro overmaken, de Britten ruim 2 miljard. Een reeks andere landen krijgt geld terug.

Dominik zei verrast te zijn door de uiterst kritische reactie van de Britse premier David Cameron op de naheffing, nadat de krant Financial Times donderdag over de extra bijdrage had geschreven. Tot dan was er geen enkel signaal van de Britten dat zij bedenkingen hadden bij het bedrag, aldus de Europees Commissaris.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte zondag duidelijk dat Nederland de naheffing gaat betalen als de ,,feiten en cijfers kloppen''. Donderdagavond had premier Mark Rutte nog gezegd dat de extra bijdrage hem rauw op het dak was gevallen en dat die veel vragen opriep.

Commissaris Dominik verklaarde de hoge naheffing voor enkele landen door erop te wijzen dat sommige openstaande kwesties eindelijk waren opgelost. Het ging dan bijvoorbeeld om de vaststelling wat er precies onder het nationaal inkomen valt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen