ECO23 sep '14 12:59

Datacenter door zeekabels, hubs en koel weer

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (ANP) - Nederland is populair als het aankomt op het bouwen van datacentra.

ANP
ANP

Dinsdag kondigde Google aan dat er een 40 hectare groot datacenter komt in de Eemshaven en het technologieconcern is zeker niet het eerste dat op Nederlandse grond neerstrijkt.

Zo bouwt Microsoft aan een groot datacentrum in Middenmeer (Noord-Holland) en er zit een groot datacentrum van i3D.net in Rotterdam. Verder zijn er verschillende datacentra in de buurt van Amsterdam, Schiphol en bij Den Bosch. Dat heeft volgens een woordvoerder van Nederland ICT en hoofdredacteur van technologiewebsite Tweakers Wilbert de Vries onder meer te maken met de goede infrastructuur in Nederland.

Tussen de Verenigde Staten en Europa lopen centimeters dikke zeekabels van soms wel 15.000 kilometer lang. Van de 15 transatlantische zeekabels lopen er 11 via Nederland. Bovendien heeft Nederland met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een belangrijk internetknooppunt in huis. Vanuit dat knooppunt komen weer prima werkende 'hubs'. Zo is er een rechtstreekse lijn tussen de AMS-IX en Groningen ,,Verder zal Google hebben gekeken naar het opleidingsniveau van ICT’ers en de locatie. Je moet het centrum kunnen koelen, en dat gaat hier beter dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa’’, aldus de woordvoerder van Nederland ICT. ,,IJsland of Groenland is natuurlijk nog koeler, maar daar heb je weer geen goede infrastructuur.’’

Gegevensopslag

Een datacentrum, zoals ook Google dat wil bouwen, dient voor gegevensopslag. Er worden steeds meer gegevens gestald in bijvoorbeeld de cloud en dat moet ergens blijven. De digitale opslagruimte op de computers in de datacentra dienen daarvoor. In het geval van Google worden daar dus bijvoorbeeld foto’s die iemand in de cloud zet, of YouTube-filmpjes opgeslagen. Hetzelfde doen andere bedrijven in hun datacentra of bijvoorbeeld op de AMS-IX. Daar stalt Netflix kopieën van hun film-materiaal.

,,Oftewel; het staat lokaal en kan daardoor sneller laden. Je wil niet als gebruiker 2,5 minuten wachten op je video, omdat het uit de VS moet komen’’, legt De Vries uit. ,,Als jij iets opslaat bij Google, gaat het naar bijvoorbeeld 8 of 9 plekken tegelijk. Daardoor kun je overal op de wereld snel bij je files. En als er ergens iets fout gaat, zijn er genoeg back-ups.’’ Maar als Nederlandse gebruiker merk je er waarschijnlijk maar weinig van dat er een kopie van een filmpje in Groningen staat. Vermoedelijk scheelt het slechts een paar milliseconden laden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen