ECO24 jul '14 10:48

'Economische groei eurozone trekt aan'

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De economische activiteit in de eurozone groeit deze maand aanmerkelijk sterker dan in juni.

ANP
ANP

Dat stelde onderzoeksbureau Markit donderdag op basis van recente cijfers.

De aantrekkende groei is vooral te danken aan de dienstensectoren, waar de activiteit flink is toegenomen. In de industrie komt de groei ongeveer overeen met het peil van vorige maand. De graadmeter die Markit samenstelt voor de hele economie, verbeterde door deze ontwikkelingen van 52,8 naar 54, waarbij een stand hoger dan 50 wijst op een groeiende economie.

Markit-econoom Chris Williamson concludeerde dat de economische groei in de eurolanden is aangetrokken tot ongeveer het sterkste peil van de afgelopen 3 jaar. Tegelijkertijd blijft de groei met ongeveer 0,4 procent per kwartaal relatief bescheiden. De vooruitgang is vooralsnog ook niet sterk genoeg voor een echte verbetering van de arbeidsmarkt, stelde hij.

Duitsland trekt kar

Duitsland trekt onverminderd de kar in de eurozone, terwijl de Franse economie deze maand verder verslechterde. De graadmeter voor de Duitse economie verbeterde in juli van 54 naar 55,9, terwijl op een minieme verslechtering werd gerekend. Zowel in de industrie als de dienstensector van Europa's grootste economie nam de activiteit onverwacht sterk toe.

De achteruitgang in Frankrijk was wel iets minder sterk dan in juni, zo bleek uit de vergelijkbare index voor Frankrijk. Die ging in juli van 48,1 naar 49,4. Ondanks de verbetering wees de graadmeter daarmee opnieuw op een krimpende economie. Williamson wees in dit verband op de stagnerende Franse dienstensector, terwijl de krimp in de industrie volgens hem ,,alarmerende'' vormen aanneemt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen