ECO25 jul '14 11:54

Beurzen overwegend in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag overwegend in de min.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten een stroom resultaten van grote Europese bedrijven en een nieuwe daling van het Duitse ondernemersvertrouwen. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van Air France-KLM goed ontvangen.

,,De kwartaalcijfers in Europa lieten een wisselend beeld zien en in Duitsland kwam het ondernemersvertrouwen aan de onderkant van de verwachting uit. Voor de rest is het een rustige beursdag, met weinig spektakel. Men maakt zich op voor het weekeinde'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 408,32 punten, onder aanvoering van beveiligingsbedrijf Gemalto (min 1,6 procent). De MidKap daalde ook 0,4 procent, tot 629,22 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,7 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,5 procent toen bleek dat Duitse ondernemers opnieuw negatiever zijn geworden over de economie.

Air France-KLM

Air France-KLM was met een winst van bijna 5 procent koploper in de MidKap. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wist het nettoverlies in het tweede kwartaal flink terug te dringen. Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van natuurvoedingsspecialist Wessanen en beloonden het aandeel met een koerswinst van meer dan 10 procent.

In Londen maakte Royal Bank of Scotland (RBS) een koerssprong van bijna 14 procent, nadat de Britse bank de halfjaarwinst bijna wist te verdubbelen. De fusieplannen van de Britse bouwbedrijven Balfour Beatty en Carillion werden ook enthousiast ontvangen. Beide aandelen stegen rond de 9 procent.

LVMH

De Franse producent van luxegoederen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ging in Parijs bijna 7 procent onderuit na tegenvallende resultaten. Ook de Franse yoghurtmaker Danone (min 0,3 procent) zag de winst dalen. De hogere prijs voor verse melk speelt het moederbedrijf van merken als Activia, Evian, Nutrilon en Danoontje parten.

In Oslo verloor Statoil meer dan 2 procent. Het grootste energieconcern van Noorwegen zag de winst in het tweede kwartaal dalen vanwege een lagere productie. Ook de omzet nam af.

De euro was 1,3454 dollar waard, tegen 1,3469 dollar het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 102,18 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 107,22 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen