ECO14 apr '14 21:39

Beurzen VS geven winsten grotendeels prijs

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in de Verenigde Staten wisten maandag het aanvankelijke koersherstel na de sterke afstraffing van vorige week niet vast te houden.

EPA
EPA

De winsten smolten weg en de technologiegraadmeter Nasdaq dook tegen het einde van de handel toch weer in het rood.

De Dow-Jonesindex met daarin de 30 grootste Amerikaanse beursfondsen stond ongeveer een halfuur voor het slot 0,3 procent in de plus op 16.071 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1817 punten. De Nasdaq daalde 0,2 procent tot 4030 punten.

Aanvankelijk lieten beleggers zich nog leiden door sterke cijfers over de winkelverkoop in maart. De Amerikaanse detailhandel kende vorige maand de sterkste omzetgroei sinds september 2012. De verkopen namen met 1,1 procent toe, meer dan economen hadden voorspeld. Amerikanen kochten vooral meer auto's, kleding en tuinartikelen.

Kooplust

De twee creditcardmaatschappijen in de Dow profiteerden van de toegenomen kooplust bij Amerikanen, maar ook van een positief analistenrapport over hun branche. Visa was met een winst van 1,3 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. American Express kreeg er 0,3 procent bij.

Oliemaatschappij Chevron en chipfabrikant Intel wonnen allebei 1,2 procent. Farmacieconcern Merck stond met een verlies van 1,4 procent onderaan de Dow, vlak onder de bank JPMorgan Chase die 1,1 procent minder waard werd.

Google

Citigroup boekte in het afgelopen kwartaal iets meer winst dan een jaar eerder, terwijl de baten een fractie daalden. De winststijging was onder meer te danken aan het vrijvallen van eerder genomen voorzieningen voor verliezen op leningen. De cijfers waren beter dan verwacht. Het aandeel won 3,5 procent.

Google steeg 0,1 procent nadat The Wall Street Journal had gemeld dat het internetbedrijf dronemaker Titan Aerospace koopt voor een niet nader genoemd bedrag. Facebook, dat ook met belangstelling naar dat bedrijf had gekeken, verloor 0,1 procent.

De euro stond op 1,3820 dollar, nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese handel eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 103,55 dollar op. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs en kostte 108,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen