ECO6 okt '14 07:56Aangepast op 6 okt '14 08:43

'Damrak opent vlak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent maandag naar verwachting vlak tot licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Een forse daling van de Duitse fabrieksorders drukt op het sentiment.

Volgens marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland lijkt het een rustige handelsdag te worden en kijken beleggers vooral uit naar het kwartaalcijferseizoen dat volgende week in volle hevigheid losbarst.

In Amsterdam weet Ballast Nedam de aandacht op zich gericht. Het bouwbedrijf gaf wederom een winstwaarschuwing vanwege aanhoudende kostenoverschrijdingen bij het project A15 Maasvlakte-Vaanplein. Behalve de problemen bij de klus aan het snelwegtracé zei het bedrijf ook te kampen met tegenvallende resultaten bij de divisie infrastructuur.

BAM

Een woordvoerder van BAM liet weten dat een mogelijke nieuwe claim tegen de Britse dochter van bouwbedrijf BAM, rond de aanleg van een geleide busbaan in Cambridgeshire, ongegrond en onrealistisch zou zijn. Volgens Britse vakmedia hangt dochterbedrijf BAM Nuttall een nieuwe claim boven het hoofd van 31 miljoen pond (40 miljoen euro) vanwege defecten aan de busbaan.

In Duitsland bleek dat de fabrieksorders in augustus met 5,7 procent zijn afgenomen, terwijl economen rekenden op een daling met 2,5 procent. Het Duitse blad Der Spiegel meldde daarnaast dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn groeiverwachting voor de Duitse economie gaat verlagen, vanwege de gevolgen van de onrust in Oekraïne en het Midden-Oosten. Het IMF komt dinsdag met zijn nieuwe groeiramingen voor Duitsland naar buiten.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen maandag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde Nikkei 1,2 procent in de plus. Het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag en een daling van de Japanse yen zorgden voor een positieve stemming op de Japanse beurs.

De beurzen in Europa en New York sloten vrijdag met mooie winsten na een slechte periode. De beurshandel kreeg steun van een sterke stijging van de winkelverkopen in de eurozone en een goed cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 17.009,69 punten en de brede S&P 500 steeg 1,1 procent naar 1967,90 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 1 procent tot 4475,63 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent hoger op 411,19 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 584,45 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent. De beurs in Frankfurt was gesloten.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2528 dollar waard, tegen 1,2513 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 89,76 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 92,08 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen