ECO15 aug '14 11:56

Beurzen verder omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend verder omhoog na de kleine koerswinsten van een dag eerder.

ANP
ANP

De hogere slotstanden op Wall Street en de afnemende geopolitieke spanningen moedigden beleggers aan om in de markt te stappen.

,,De beurzen borduren voort op de geruststellende woorden van de Russische president Poetin, die aangaf alles te zullen doen om de crisis in Oekraïne snel op te lossen. Voor de rest is het een nieuwsarme dag en wordt de handel deels gedreven door de expiratie van de optiecontracten“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,7 procent in de plus op 398,78 punten. De MidKap klom ook 0,7 procent, tot 586,42 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen koersten tot 0,8 procent hoger.

Fugro

Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 3,8 procent. Baggeraar Boskalis, die donderdag ruim 8 procent won na beter dan verwachte halfjaarcijfers, stond onderaan met een verlies van 0,8 procent.

ArcelorMittal klom 0,2 procent. Het staalconcern wil volgens persbureau Reuters nog steeds zijn Italiaanse branchegenoot Ilva overnemen. Ilva is eigenaar van de grootste staalfabriek van Europa, die in de Zuid-Italiaanse stad Taranto staat.

Heijmans

Bij de kleinere bedrijven stegen de bouwers Heijmans en Ballast Nedam respectievelijk 7,5 en 6,3 procent. Rijkswaterstaat heeft een klus aan de A9 tussen Diemen en Holendrecht gegund aan een groep bouwbedrijven waar Heijmans en Ballast Nedam deel van uitmaken. De projectomvang bedraagt circa 700 miljoen euro.

Lufthansa (plus 2,8 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in Frankfurt. Beleggers reageerden positief op een bericht over een mogelijk voorstel om de Duitse luchtvaartbelasting te schrappen. In Stockholm steeg de Zweedse kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) bijna 2 procent na beter dan verwachte verkoopcijfers over juli.

Grootste mijnbouwer

BHP Billiton won in Londen 2,6 procent. De grootste mijnbouwer ter wereld gaat waarschijnlijk voor miljarden aan bezittingen afstoten om zich beter te kunnen focussen op de productie van ijzererts, steenkool, koper en aardolie.

De euro was vrijdagochtend 1,3382 dollar waard, tegen 1,3375 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 95,42 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 102,24 dollar.

Gerelateerde artikelen