ECO18 aug '14 09:47Aangepast op 18 aug '14 10:08

Bouw draait slecht kwartaal

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de bouw is in het tweede kwartaal met 2,4 procent gedaald.

ANP
ANP

Vooral middelgrote en grote bedrijven haalden minder inkomsten binnen. Kleinere bedrijven lukten het wel hogere omzetten te realiseren. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De omzetdaling deed zich voor in alle branches. Middelgrote bedrijven die actief zijn in de woningbouw en de bouw van onder meer scholen, kantoren en ziekenhuizen (burgerlijke- en utiliteitsbouw) zagen hun omzet in de periode april-juni met 3,7 procent dalen tot slechts 59 procent van het omzetniveau in hetzelfde kwartaal in het topjaar 2008.

Dat het kleinbedrijf, waaronder veel zzp'ers, wel meer omzet boekte, komt onder andere doordat hun inkomsten worden gestimuleerd door het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten dat dit jaar nog geldt voor herstel- en verbouw van woningen. Het zijn waarschijnlijk de kleine afwerkingsbedrijven (onder andere schilders, timmerlieden) die van deze maatregel het meest profiteren. De omzetten van deze bedrijven groeiden met 3,4 procent, die van de kleine bedrijven in de burgerlijke- en utiliteitsbouw zelfs met 6,6 procent.

Niet onverwacht

De omzetdaling van 2,4 procent voor de gehele sector is fors, zegt het CBS, maar niet geheel onverwacht. Vorig jaar zijn er weinig woningen verkocht en begin 2013 bereikten de bouwsommen van nieuwe opdrachten van architecten een dieptepunt. Deze opdrachten staan aan het begin van de bouwcyclus en zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten. Ook de totale waarde van bouwvergunningen zakte in de tweede helft van 2013 naar het laagste niveau sinds jaren.

Deze ontwikkelingen resulteerden in steeds minder goed gevulde orderportefeuilles van bouwbedrijven. Doordat in het eerste kwartaal van 2014 is doorgewerkt als gevolg van de zachte winter, zijn de effecten hiervan in het tweede kwartaal extra zichtbaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen