ECO27 jun '14 10:16

Argentinië wil schuldverplichtingen voldoen

Auteur: ANP Nieuws

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië heeft 1 miljard dollar opzijgezet om maandag aan verplichtingen op zijn huidige schulden te kunnen voldoen.

ANP
ANP

Met die betaling dreigt het land in te gaan tegen de uitspraak van een Amerikaanse rechter, die onlangs bepaalde dat het land eerst de openstaande rekening van houders van oude schulden moet betalen.

Door die uitspraak, waaraan Argentinië niet zonder onderhandelingen met de betreffende schuldeisers wil voldoen, zou het land maandag zijn verplichtingen moeten verzaken. Daardoor zou Argentinië voor de tweede keer in minder dan 15 jaar als wanbetaler te boek komen te staan, wat zware gevolgen kan hebben voor zijn positie op de financiële markten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde onlangs dat Argentinië 1,3 miljard dollar (958 miljoen euro) aan achterstallige betalingen moet voldoen aan obligatiehouders die in 2001 niet instemden met de kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de Argentijnse schuldenlast. Argentinië vreest dat dit kan leiden tot claims van andere obligatiehouders, die dezelfde behandeling eisen. Dat bedrag zou kunnen oplopen tot 15 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen