ECO27 mrt '14 15:53

AEX hoger in voorzichtig Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index boekte donderdagmiddag een kleine winst.

ANP
ANP

De andere Europese beurzen lieten overwegend verliezen zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers namen wat gas terug na 2 winstdagen op rij en bleven voorzichtig vanwege de dreiging van zwaardere sancties tegen Rusland.

De hoofdindex op het Damrak noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 398,01 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 659,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tussen 0,1 en 0,4 procent achteruit.

Grootste stijger in de AEX was bierbrouwer Heineken met een winst van 1,6 procent. Telecomconcern KPN stond onderaan met een min van 1,5 procent.

Kardan

Op de lokale markt werden de resultaten van Kardan goed ontvangen. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken, na een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel won ruim 11 procent.

Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse dochters van de Europese banken HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander niet zijn geslaagd voor de stresstest van de Amerikaanse centrale bank. HSBC en RBS zakten in Londen 0,8 en 1,1 procent. In Madrid hield Santander het hoofd boven water met een plus van 0,4 procent.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) verloor bijna 4 procent in Stockholm, ondanks dat het Zweedse modeconcern het jaar 2014 goed is begonnen. De winst van de kledingketen groeide in het eerste kwartaal met een kleine 8 procent. Analisten en beleggers hadden echter op meer gerekend.

In Frankfurt daalde Lufthansa 0,5 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij schrapt vanwege de staking op verscheidene luchthavens in Duitsland bijna 600 vluchten.

De euro was 1,3764 dollar waard, tegen 1,3784 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie klom meer dan 1 procent in prijs tot 101,36 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 107,64 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen