ECO17 apr '14 08:21

Europese automarkt groeit gestaag verder

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De verkoop van nieuwe auto's is in de Europese Unie in maart met 10,6 procent toegenomen.

EPA
EPA

Het is de zevende maand van groei op rij. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag bekend.

In absolute getallen was het aantal verkochte auto's, 1.449.148 stuks, echter wel het op één laagste aantal ooit gemeten in maart. Voor februari van dit jaar gold dat ook al. ACEA houdt de verkoopcijfers bij sinds 2003.

Alle grote automarkten droegen bij aan de groei in maart. Zo steeg het aantal registraties in het Verenigd Koninkrijk met 17,7 procent en in Spanje met 10 procent. In Frankrijk (plus 8,5 procent), Duitsland (plus 5,4 procent) en Italië (plus 5 procent) was de groei wat minder uitbundig.

Uit de toon

Nederland viel, zoals wel vaker het geval is, uit de toon met een daling van 17 procent tot 29.530 stuks. Dat is ongeveer een tiende van de verkoop in Duitsland. De procentuele afname is de sterkste onder de 27 landen waarvan cijfers bekend zijn. ACEA beschikte niet over cijfers uit Malta.

De brancheorganisatie maakte ook bekend dat de verkoop in het hele eerste kwartaal met 8,4 procent toenam, tot een totaal van 3.246.719 stuks. Hier lagen de bijdragen van de grote landen tussen 2,9 procent (Frankrijk) tot 13,7 procent (Verenigd Koninkrijk) en scoorde Nederland (min 6,7 procent) wederom procentueel het slechtst.

Gerelateerde artikelen