ECO21 okt '14 09:17Aangepast op 21 okt '14 09:41

AkzoNobel stuwt AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam wist dinsdagochtend na een lager begin de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten werkten de openingsverliezen weg. Op Beursplein 5 werden de resultaten van AkzoNobel positief ontvangen.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent hoger op 385,82 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 576,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 0,3 procent aan.

AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 4 procent. De verf- en chemicaliënproducent behaalde in het derde kwartaal een hogere winst, vooral dankzij lagere kosten. Het concern ligt naar eigen zeggen op schema om de doelstellingen voor 2015 te halen.

Philips

Philips, dat maandag met tegenvallende resultaten kwam, stond onderaan met een min van meer dan 1 procent. De Zwitserse bank UBS schroefde zijn aanbeveling voor het elektronicaconcern terug.

In Parijs steeg Total 0,1 procent. De topman van de Franse oliemaatschappij, de 63-jarige Christophe de Margerie, is in Rusland omgekomen bij een vliegtuigongeluk op vliegveld Vnoekovo.

Apple

Reckitt Benckiser verloor 3 procent in Londen. De Britse producent van schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen verwacht dat de omzetgroei dit jaar aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van 4 tot 5 procent zal uitkomen, onder druk van de zwakkere marktomstandigheden in Zuid-Amerika en Azië.

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, klom 1,6 procent. Het Amerikaanse technologiebedrijf zag de omzet en winst toenemen in het afgelopen kwartaal, geholpen door de introductie in september van de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus.

De euro was dinsdagochtend 1,2826 dollar waard, tegen 1,2778 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 83,17 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs tot 85,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen