ECO24 mrt '14 11:51

Duitsland en China drukken beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag eensgezind omlaag.

ANP
ANP

Beleggers grepen tegenvallende economische cijfers uit Duitsland en China aan om wat winst te nemen na de opmars van afgelopen week. Ook zorgden de aanhoudende spanningen rond de Krim voor terughoudendheid.

,,Het is een beetje een moeilijke beursdag. De inkoopmanagersindex van de Chinese industrie viel tegen en is gezakt naar het laagste niveau in 8 maanden. Ook neemt de activiteit in de industrie al 5 maanden af. Het wordt daardoor steeds moeilijker voor China om de doelstelling van een economische groei van 7,5 procent te halen. Daarnaast blijft men voorzichtig door de spanningen tussen Oekraïne en Rusland“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 390,14 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 651,71 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Stabiel

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische bedrijvigheid in de eurozone in maart vrijwel stabiel gebleven ten opzichte van februari. De grootste aanjager in de eurozone was Frankrijk, terwijl de bedrijvigheid in Duitsland juist afnam. Eerder op de dag bleek al dat de Chinese industrie in maart opnieuw is gekrompen. De aanhoudende krimp voedde echter de hoop op steunmaatregelen van de Chinese overheid.

Nieuwkomer OCI werd niet warm onthaald in de AEX. Het aandeel van het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf bungelde onderaan de hoofdindex met een verlies van 5,5 procent. Telecomconcenrn KPN volgde met een min van 2,6 procent na een adviesverlaging door Citigroup. Verzekeraar Delta Lloyd, die naar de AEX promoveerde, stond bovenaan met een winst van 1,5 procent.

Altice

Op de lokale markt verloor Altice 1,8 procent. Het kabelbedrijf is volgens de zakenkrant The Wall Street Journal niet van plan zijn bod op SFR, de telefonietak van het Franse mediaconcern Vivendi, te verhogen nu concurrent Bouygues dat ook heeft gedaan.

In Frankfurt steeg Air Berlin bijna 5 procent. Volgens Duitse media staat Etihad Airways op het punt om zijn belang in Air Berlin verder uit te bouwen en om de Duitse luchtvaartmaatschappij samen met andere investeerders van de beurs te halen.

De euro was 1,3767 dollar waard, tegen 1,3797 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 99,85 dollar per vat. Brentolie noteerde 0,1 procent hoger op 107 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen