ECO8 okt '14 12:05

Groeizorgen blijven beurzen drukken

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten woensdagmiddag verder weg.

ANP
ANP

De zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten bleven de markten parten spelen. In Amsterdam gaf Air France-KLM een winstwaarschuwing en kondigde BAM een grote ontslagronde aan.

,,Na de geopolitieke spanningen wordt nu de economie weer belangrijk. De vooruitzichten zijn niet al te best en dat zorgt voor spanningen in de markt. Het is vooral van belang dat we boven de steunniveaus blijven. De AEX nadert het steunniveau van 400 punten en de DAX zakt richting de 9000 punten. Als we onder deze standen uitkomen zal dat mogelijk leiden tot meer verkooporders'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent lager op 403,45 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 566,77 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

Air France-KLM verliest

In de MidKap zakte Air France-KLM ruim 3 procent. De luchtvaartcombinatie waarschuwde dat de brutowinst dit jaar met maximaal 500 miljoen euro wordt gedrukt door de staking van het Franse pilotenkorps.

Imtech verloor meer dan 8 procent. De technisch dienstverlener geeft 60 miljard nieuwe aandelen uit tegen een prijs van 1 cent per aandeel. Imtech kreeg dinsdag goedkeuring van de aandeelhouders om 600 miljoen euro op te halen om de financiële positie te versterken.

BAM omlaag

BAM leverde ruim 2 procent in. Het bouwbedrijf schrapt 650 banen, vooral kantoorfuncties, in Nederland. De reorganisatie maakt deel uit van een eerder aangekondigd programma om 100 miljoen euro aan kosten te besparen.

Arseus ontliep de negatieve teneur en klom 6,6 procent na een positief handelsbericht. De medisch toeleverancier bevestigde daarin de omzetprognose voor 2014.

Swisscom

In Zürich won Swisscom bijna 4 procent. Het grootste Zwitserse telecombedrijf overweegt volgens persbureau Reuters zijn Italiaanse breedbanddivisie te verkopen.

De euro stond op 1,2659 dollar, tegen 1,2628 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 87,90 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,9 procent tot 91,29 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen