ECO21 apr '14 22:25

Bescheiden winsten op beurzen VS

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York boekten maandag bescheiden winsten.

EPA
EPA

De S&P 500 was, vooral dankzij goede kwartaalcijfers van een aantal bedrijven, op weg naar de langste zegereeks sinds oktober vorig jaar.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 16.449,25 punten en de Nasdaq won 0,6 procent tot 4121,55 punten. De S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1871,89 punten en zette daarmee de langste winstreeks neer sinds oktober.

Newmont Mining won 6,4 procent nadat ingewijden hadden gesteld dat de fusiegesprekken tussen de gouddelver en branchegenoot Barrick Gold (min 3,9 procent) mogelijk snel hervat worden. Een paar dagen geleden werden de onderhandelingen gestaakt, naar verluidt vanwege een meningsverschil over welke mijnen het gecombineerde bedrijf zou moeten behouden.

Pfizer

Ook Pfizer (plus 2 procent) profiteerde van geruchten. De farmagigant zou zijn Britse branchegenoot AstraZeneca willen inlijven voor omgerekend ongeveer 70 miljard euro. Het Britse bedrijf zou niet gediend zijn van de avances, maar beleggers hebben er wel oren naar, gezien de koerswinst van 8,8 procent voor de in New York genoteerde stukken van AstraZeneca.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton (plus 3,3 procent) was een van de sterkste stijgers. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal een recordomzet van 7,3 miljard dollar, tegen 7 miljard dollar een jaar eerder. De winst stabiliseerde op 623 miljoen dollar.

Hasbro

Speelgoed- en spelletjesfabrikant Hasbro (plus 1,9 procent) stond ook in de belangstelling. De maker van onder meer Transformers, Monopoly en My Little Pony rapporteerde een kwartaalwinst van 32 miljoen dollar, tegen een nettoverlies van bijna 7 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 2013.

,,De resultaten die we vandaag hebben gezien, zijn goed'', aldus een beleggingsstrateeg. ,,Alles wijst erop dat de aandelenkoersen verder kunnen stijgen. De rente is nog altijd laag en de economie trekt aan. Dat zijn goede omstandigheden voor de aandelenmarkten.''

Wall Street

Meer dan 70 procent van de tot nu toe gepresenteerde winsten in het eerste kwartaal was hoger dan verwacht. Na het slot op Wall Street brengt de aanbieder van internettelevisie Netflix (plus 0,8 procent) zijn resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten.

De euro was 1,3795 dollar waard, tegen 1,3830 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 104,27 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen