ECO31 mrt '14 09:21Aangepast op 31 mrt '14 09:50

AEX opent in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag in de plus geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten aan de laatste dag van het eerste kwartaal. Beleggers hopen dat de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag vergadert, maatregelen zal nemen om het deflatiegevaar te beteugelen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 404,70 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 668,68 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 0,5 procent aan.

Beleggers wachten nog op de inflatiecijfers van de eurozone, die later op de ochtend naar buiten komen. De daling van het gemiddelde prijspeil in de eurozone heeft in de afgelopen maanden de vrees voor deflatie aangewakkerd. Bij deflatie dreigt de economie stil te vallen doordat consumenten aankopen uitstellen in de hoop dat de prijzen verder zullen dalen.

Stijger

ING won 2,5 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. De bank en verzekeraar liet tijdens een beleggersdag weten vanaf 2015 weer dividend te willen uitkeren. De dividendbetaling zal plaatsvinden als ING de volledige staatssteun heeft terugbetaald. Het concern keerde vanwege de overheidssteun in de afgelopen jaren geen dividend meer uit.

Hekkensluiter in de AEX was telecomconcern KPN met een min van ruim 1 procent. In de MidKap stond diervoerbedrijf Nutreco onderaan met een min van 3 procent. Koploper was roestvrijstaalproducent Aperam met een plus van 1,7 procent.

Topman

Op de lokale markt daalde Macintosh 0,9 procent. De eigenaar van de winkelketens Dolcis, Manfield en Kwantum kondigde vrijdag na de slotbel aan dat topman Frank De Moor per 1 augustus het bedrijf zal verlaten. Volgens Macintosh heeft De Moor te kennen gegeven terug te willen treden om elders een functie te aanvaarden.

De euro was 1,3752 dollar waard, tegen 1,3748 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 101,65 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 108 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen