ECO11 nov '14 11:52

Kwartaalcijfers stuwen Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagmiddag verder vooruit.

ANP
ANP

Positieve kwartaalberichten van Vodafone en Henkel boden steun aan de handel. Op Beursplein 5 schroefde tankopslagbedrijf Vopak zijn winstverwachting op.

,,De beurzen stijgen rustig voort na de mooie winsten van maandag. Goede kwartaalcijfers van onder meer Vodafone helpen een handje. Ook blijft de dollar versterken ten opzichte van de euro als gevolg van de verwachting dat de rente in de VS als eerste zal worden verhoogd“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 416,40 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 614,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten 0,1 tot 0,4 procent aan.

Onderaan

Fugro stond onderaan de AEX met een min van 8,5 procent. Beleggers namen winst in de bodemonderzoeker na de stijging van ruim 49 procent op maandag. KPN profiteerde van de sterke cijfers van zijn Britse concurrent Vodafone. Het telecombedrijf was met een plus van 2,9 procent de sterkste stijger in de AEX. Vodafone, dat zijn winstverwachting verhoogde, won in Londen 5,5 procent.

In de MidKap klom Vopak 2,4 procent. Het bedrijf is ondanks de uitdagende marktomstandigheden optimistischer geworden over het te behalen resultaat dit jaar. Ballast Nedam viel opnieuw op met een plus van 3,5 procent. De bouwer liet weten geen verklaring te hebben voor de recente opmars van het aandeel.

Beter Bed

De handel in het aandeel Beter Bed werd op last van de AFM opgeschort na een fout in het register voor belangmeldingen van de beurswaakhond. In het register stond dat Breedinvest zijn belang in de beddenverkoper flink had uitgebreid, terwijl het belang juist was verkleind. Het aandeel won ruim 1 procent na de handelshervatting.

In Frankfurt werden de kwartaalcijfers van de Duitse fabrikant van verzorgingsproducten en wasmiddelen Henkel beloond met een koerswinst van ruim 4 procent.

De euro was 1,2423 dollar waard, tegen 1,2431 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 77,16 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 81,88 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen