ECO5 feb '14 08:00Aangepast op 5 feb '14 08:32

'Lager begin voor Amsterdamse beurs'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint woensdag naar verwachting licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met kleine verliezen openen. Beleggers wachten op een aantal belangrijke macro-economische cijfers, die later op de dag naar buiten komen.

,,De AEX opent zo’n 1 punt lager ondanks het herstel op Wall Street en in Japan. Uit de eurozone krijgen we vandaag de inkoopmanagersindex van de dienstensector en de detailhandelsverkopen. Daarna is het uitkijken naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP over de Amerikaanse private sector. Aan het einde van de week komt het officiële Amerikaanse banencijfer naar buiten en morgen krijgen we nog het rentebesluit van de ECB'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam zullen ArcelorMittal en Philips mogelijk bewegen op advieswijzigingen. ING verlaagde het beleggingsadvies voor elektronicaconcern Philips, terwijl de Britse bank HSBC zijn aanbeveling voor staalbedrijf ArcelorMittal opschroefde.

Ballast Nedam

Ballast Nedam kondigde aan 30 miljoen euro te willen ophalen met een claimemissie. De claimemissie moet samen met 80 miljoen euro aan nieuwe leningen zorgen voor een versterking van de balans van het bouwbedrijf. Ballast gaf verder aan over 2013 een operationeel verlies te verwachten van 25 tot 30 miljoen euro en nog eens 150 banen te schrappen.

Unibail-Rodamco maakte dinsdag na de slotbel bekend dat de nettohuuropbrengsten in 2013 met 5,6 procent zijn gestegen tot 1,35 miljard euro. Het vergelijkbare nettoresultaat kwam uit op 986 miljoen euro, tegen 886 miljoen in 2012. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf verwacht ook voor 2014 een toename van de huuropbrengsten te zien.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in Verre Oosten lieten woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio toonde de beurs wat herstel na de koersval van een dag eerder. De Nikkei eindigde 1,2 procent hoger. De stemming werd gesteund door sterke resultaten van bedrijven als Toyota en Panasonic.

Ook op Wall Street wisten de beurzen dinsdag weer iets te herstellen van de stevige verliesbeurt de dag ervoor. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 15.445,24 punten. De S&P 500-index eindigde 0,8 procent hoger op 1755,20 punten en de technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,9 procent bij tot 4031,52 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen lieten eerder op de dag een gemengd slotbeeld zien. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 382,98 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 626,77 punten. De DAX in Frankfurt leverde 0,6 procent in en de FTSE in Londen verloor 0,2 procent. De beurs in Parijs won juist 0,2 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3509 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 97,77 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 106,16 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen