ECO24 jul '14 12:04Aangepast op 24 jul '14 13:15

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten donderdag na een lager begin de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

Een verdere groei van de economische activiteit in de eurozone zorgde voor optimisme op de beursvloeren. In Amsterdam kregen beleggers een stroom van resultaten te verwerken van bedrijven als Unilever, Reed Elsevier, ASMI, TenCate, Nutreco en TomTom.

,,Het is een drukke dag met veel cijfers en flinke koersuitslagen bij enkele bedrijven. In de MidKap doet TenCate het goed. Dat aandeel lag er in de laatste tijd ook wat zwak bij'', aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 409,71 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 632,66 punten. De beurzen in Parijs, en Frankfurt stegen 0,9 en 0,5 procent. In Londen bleef de FTSE-index enigszins achter met een plusje van 0,1 procent.

Fugro

Reed Elsevier voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van bijna 5 procent na sterke resultaten van het uitgeefconcern. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een koersverlies van 2,5 procent. Branchegenoot PGS waarschuwde nogmaals voor moeilijke marktomstandigheden en tegenvallende resultaten, terwijl Fugro zelf aangaf dat een schip dat enige tijd was uitgeschakeld door een brand weer in de vaart is.

Unilever leverde 0,3 procent in. Volgens analisten viel de omzetgroei van het levensmiddelenconcern in het tweede kwartaal iets tegen.

MidKap

In de MidKap viel technisch dienstverlener Imtech op met een koerssprong van 15 procent. De opmars is volgens marktkenners mogelijk het gevolg van het afbouwen van zogenoemde shortposities, waarbij geleende aandelen worden verkocht in de hoop deze later tegen een lagere prijs te kopen en terug te geven. Het aandeel Imtech boekte de afgelopen dagen ook al stevige winsten.

Navigatiebedrijf TomTom won 4,6 procent na een verhoging van de omzetverwachting. Ook de resultaten van textielproducent TenCate (plus 5,9 procent) vielen in goede aarde. ASMI (min 3,4 procent) verging het minder goed. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de omzet in het derde kwartaal verder zal afnemen.

De euro was 1,3475 dollar waard, tegen 1,3462 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 102,70 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,3 procent tot 107,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen