ECO30 jun '14 11:50

Beleggers wachten op macrocijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren maandag in afwachting van een cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt.

ANP
ANP

Ook waren de ogen gericht op macrocijfers later in de week. Het belangrijkste nieuws wordt op donderdag verwacht. Dan licht de ECB beslissingen over het te voeren beleid toe en komt er een rapport over de banenmarkt in de VS.

Tegen het eind van de ochtend stond de AEX-index 0,5 procent hoger op 412,71 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent daalde tot 638,95 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 0,3 en 0,1 procent. De CAC 40 in Parijs daalde 0,1 procent.

Om 16.00 uur maakt de Amerikaanse makelaarsvereniging bekend hoe de huizenmarkt zich in mei heeft ontwikkeld. Economen rekenen er in doorsnee op dat het aantal voorgenomen transacties met 1,2 procent is gestegen, na een toename van 0,4 procent in april.

Duitsland

In de Europese ochtendhandel kwam er een tegenvallend macrocijfer uit Duitsland. De detailhandelsverkopen daalden daar in mei met 0,6 procent ten opzichte van april, terwijl marktkenners juist rekenden op een stijging met 0,8 procent.

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte op basis van een eerste schatting bekend dat de inflatie in de eurozone in juni is gestabiliseerd op 0,5 procent. Dat is ver onder het niveau van 2 procent waar de ECB naar streeft. De centrale bank besloot begin deze maand de rente te verlagen in een poging de inflatie aan te wakkeren.

Philips

Philips (plus 3,7 procent) was vanaf de handelsaanvang de blikvanger in de AEX. Het concern maakte bekend zijn onderdelen die componenten voor led-verlichting en verlichting voor de auto-industrie maken te verzelfstandigen. Het concern houdt wel een belang in die activiteiten, vorig jaar goed voor een gezamenlijke omzet van 1,4 miljard euro, maar gaat ook op zoek naar externe investeerders.

Bouwbedrijf Heijmans liet weten dat Rijkswaterstaat voornemens is een opdracht van ruim 80 miljoen euro aan de onderneming te gunnen. De klus behelst de verbreding van en het onderhoud aan de A12 tussen Veenendaal en Grijsoord. Een mooie aanvulling op de orderportefeuille van de Infra-divisie, zo oordeelde SNS Securities. Heijmans koerste 0,7 procent lager.

De euro noteerde op 1,3660 dollar, tegen 1,3630 bij het sluiten van de beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 105,35 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 112,66 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen