ECO16 sep '14 17:56

Europese beurzen sluiten in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met rode cijfers de handel uitgegaan.

ANP
ANP

Er is onzekerheid over de gevolgen van een mogelijke afsplitsing van Schotland van Groot-Brittannië. Verder waren beleggers vooral in afwachting van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 417,40 punten. De MidKap-index daalde 0,9 procent tot 609,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

SBM Offshore won 0,6 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft met Noble Energy een 10-jarig contract getekend over de productie van olie in de Golf van Mexico. Het contract heeft een waarde van 400 miljoen dollar.

Delta Lloyd

Delta Lloyd verloor 0,7 procent. De verzekeraar heeft Hans van der Noordaa voorgedragen om per 1 januari 2015 aan de slag te gaan als bestuursvoorzitter.

De sterkste stijger in de AEX was olie- en gasconcern Shell met een plus van 0,9 procent. De grootste daler bij de hoofdfondsen was vastgoedbedrijf Corio met een min van 2,3 procent.

Air France-KLM

In de MidKap verloor Air France-KLM 3,3 procent. Air France heeft nog geen oplossing in zicht in het conflict met zijn pilotenkorps. Een flink deel van de piloten van de Franse luchtvaartmaatschappij is sinds maandag in staking. Volgens topman Frédéric Gagey wordt de kans dat Air France dit jaar operationeel quitte draait steeds kleiner door de staking.

In Madrid klom Jazztel ruim 6 procent. Het Franse telecomconcern Orange (min 1,4 procent) heeft een bod van 3,4 miljard euro uitgebracht op de Spaanse breedbandprovider. Begin dit jaar werd al gemeld dat Orange geïnteresseerd zou zijn in Jazztel.

De euro was 1,2950 dollar waard, tegen 1,2948 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 94,59 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,5 procent tot 99,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen