ECO25 jul '14 09:21Aangepast op 25 jul '14 09:55

Air France-KLM hoogvlieger op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een klein verlies begonnen.

Ook de andere Europese effectenmarkten openden overwegend licht lager. Beleggers richten zich vooral op bedrijfsresultaten en het Duitse ondernemersvertrouwen. Op het Amsterdamse Damrak werden de kwartaalcijfers van Air France-KLM goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 409,08 punten, onder aanvoering van beveiligingsbedrijf Gemalto (min 1,5 procent). De MidKap steeg 0,1 procent tot 631,92 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,7 procent.

Air France-KLM steeg ruim 5 procent in de MidKap. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wist het nettoverlies in het tweede kwartaal flink terug te dringen. Fietsenfabrikant Accell dikte meer dan 1 procent aan na publicatie van de halfjaarcijfers. Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van natuurvoedingsspecialist Wessanen en beloonden het aandeel met een koerswinst van ruim 10 procent.

Londen

In Londen maakte Royal Bank of Scotland (RBS) een koerssprong van meer dan 13 procent. De Britse bank wist de winst in de eerste helft van het jaar bijna te verdubbelen. De Britse bouwbedrijven Balfour Beatty en Carillion stegen respectievelijk 10 en 12 procent na bevestiging dat de twee bouwers willen fuseren.

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ging in Parijs 6 procent onderuit na publicatie van de resultaten. De Franse producent van luxegoederen boekte in de eerste helft van 2014 minder winst door een zwakkere vraag in China. Ook de Franse yoghurtmaker Danone zag de winst dalen. De hogere prijs voor verse melk speelt het concern parten. Het moederbedrijf van merken als Activia, Evian, Nutrilon en Danoontje handhaafde wel zijn omzetdoelstellingen voor het hele jaar. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Oslo

In Oslo verloor Statoil meer dan 2 procent. Het grootste energieconcern van Noorwegen zag de winst in het tweede kwartaal dalen vanwege een lagere productie. Ook de omzet nam af.

De euro was 1,3466 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 102 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 107,19 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen