ECO19 aug '14 11:49

Beursherstel zet door

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagmiddag verder omhoog.

ANP
ANP

Het koersherstel van een dag eerder lijkt daarmee te worden voortgezet. De relatieve rust aan het geopolitieke front wakkerde de kooplust onder beleggers aan. Op Beursplein 5 vielen de cijfers van TKH Group in goede aarde.

,,De AEX staat weer boven de 400 punten en ook de andere Europese beurzen zijn bezig met een sterk herstel. De geopolitieke ontspanning leidt tot aantrekkende beurskoersen. Het positieve sentiment wordt breed gedragen, bijna alle sectoren gaan omhoog. In de VS krijgen we vanmiddag nog de inflatiecijfers en cijfers over de huizenmarkt die mogelijk voor wat reuring kunnen zorgen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent hoger op 402,18 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 594,55 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen dikten tot 0,9 procent aan.

SBM Offshore

Grootste stijger in de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een winst van 1,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 0,7 procent.

In de MidKap ging TKH Group aan kop met een plus van 8,7 procent. Het technologiebedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink toenemen. Vooral het onderdeel Industrial Solutions, waar kabels en bandenbouwmachines worden gemaakt, deed het goed.

Stern Groep

Bij de kleinere bedrijven ging Stern Groep bijna 11 procent onderuit. Uit de resultaten die maandag na de slotbel bekend werden gemaakt, bleek dat het autobedrijf ook in de eerste helft van dit jaar kampte met zware marktomstandigheden. Ook de halfjaarcijfers van AND konden beleggers niet bekoren. Het aandeel van de digitale kaartenmaker zakte meer dan 4 procent.

In Kopenhagen steeg A.P. Møller-Maersk bijna 5 procent na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De Deense transportgigant verhoogde ook zijn winstverwachting.

BHP Billiton

BHP Billiton daalde in Londen ruim 4 procent. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in zijn gebroken boekjaar iets minder winst dan verwacht. Het bedrijf bevestigde daarnaast voor ongeveer 14 miljard dollar aan activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf, dat een beursnotering krijgt in Australië.

De euro was dinsdagmiddag 1,3351 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 96,71 dollar. Een vat Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 101,86 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen