ECO11 dec '14 17:34

Vakbonden vrezen voor kwaliteit journalistiek

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De vakbonden vrezen dat de banenreductie die donderdag werd aangekondigd bij De Persgroep/Wegener, ten koste gaat van de kwaliteit van de regionale journalistiek in Nederland.

ANP
ANP

,,Dit is meer een reorganisatie en een kostenbesparing, dan een verbetering van de redacties van de kranten die De Persgroep gaat overnemen'', zo reageert de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

,,Wij zijn in shock en ook verrast'', zegt NVJ-bestuurder Annabel de Winter. ,,Wij hadden van topman Christian Van Thillo een investering en versterking van de regionale journalistiek verwacht, niet zo'n platte reorganisatie.'' De NVJ vraagt zich dan ook af hoe de kranten van Wegener er straks uit gaan zien.

Ook andere vakbonden spreken van een zorgelijke ontwikkeling. ,,De krimp gaat ten koste van de onafhankelijke informatievoorziening en de nieuwsvoorziening naar de lezers'', zegt belangenbehartiger Hans de Jong van De Unie. Hij wijst erop dat er binnenkort weer provinciale verkiezingen aankomen, waarbij de kranten een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. De Unie gaat zich er hard voor maken dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden voorkomen.

Volgens FNV KIEM zijn gedwongen ontslagen helemaal niet nodig, omdat De Persgroep financieel een gezond bedrijf is. ,,Ik kan en wil niet verkopen aan mijn leden dat ontslagen niet te vermijden zijn. Daar is financieel en sociaaleconomisch geen reden toe'', zei bestuurder Bernard van Iren. Met een goede vrijwillige vertrekregeling en ouderenregeling kan De Persgroep ervoor zorgen dat ,,voldoende mensen hun vinger opsteken om daar gebruik van te maken'', meent hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen