ECO15 mei '14 08:17

Dure yen drukt op Nikkei

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - De effectenbeurs in Tokio is donderdag lager gesloten ondanks een sterker dan verwachte groei van de Japanse economie in het eerste kwartaal.

EPA
EPA

Een duurdere Japanse yen en tegenvallende vooruitzichten van elektronicaconcern Sony drukten op de Japanse beurskoersen. De Nikkei eindigde 0,8 procent lager op 14.298,21 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het land in het afgelopen kwartaal met 5,9 procent is gegroeid. Dat is de sterkste vooruitgang sinds 2011. De groei werd onder meer gestuwd doordat Japanse consumenten in het afgelopen kwartaal meer hebben uitgegeven, voordat op 1 april de btw in Japan werd verhoogd.

Sony bezorgde beleggers een onaangename verrassing. Na drie achtereenvolgende winstwaarschuwingen in een halfjaar tijd, liet het concern weten dat het ook over het lopende boekjaar rode cijfers verwacht te schrijven. Analisten hadden juist verwacht dat Sony dit jaar weer winst zou boeken. Het aandeel verloor ruim 6 procent.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste graadmeters een overwegend hoger beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,3 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul noteerde vlak en in Sydney won de All Ordinaries 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen