ECO21 aug '14 11:51

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten donderdagmiddag na een kwakkelend begin de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

De aandacht gaat vooral uit naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, die donderdag begint. In Amsterdam moesten Ahold en BAM inleveren na publicatie van de resultaten.

,,Op het Damrak verwerken we nog het laatste staartje van het cijferseizoen. Ahold blijft kampen met moeilijke marktomstandigheden. Bij BAM vragen beleggers zich af hoe het bedrijf 300 miljoen euro aan werkkapitaal wil gaan ophalen en of de nieuwe bestuursvoorzitter schoon schip zal gaan maken. Verder zie je dat de aandelen die erg hard zijn weggezakt, zoals SBM, weer worden opgepikt'', aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 404,65 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 603,48 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,6 procent vooruit.

Bedrijvigheid

Een matige economische groei in de eurozone werd door beleggers aan de kant geschoven. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in het eurogebied is afgenomen. Dat kwam vooral doordat de bedrijvigheid in de industrie terugviel tot het laagste niveau in ruim 1 jaar.

Ahold verloor 0,5 procent in de AEX. Het moederbedrijf van Albert Heijn had in het tweede kwartaal onveranderd last van de stevige concurrentie en de zuinigheid onder consumenten. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore ging aan kop met een plus van 3 procent.

BAM

In de MidKap leverde BAM 0,2 procent in. Het bouwbedrijf leed in de eerste helft van het jaar een nettoverlies, terwijl de omzet licht toenam. BAM kampt met tegenvallers bij een aantal grote projecten en moest daardoor vorige maand al de winstverwachting voor dit jaar loslaten. Verder werd gemeld dat topman Nico de Vries per 1 oktober met pensioen gaat.

In Frankfurt verloor mediabedrijf RTL Group ruim 6 procent na tegenvallende halfjaarcijfers van het moederconcern van tv-zenders RTL4, 5 ,7 en 8. Infineon Technologies zakte 0,1 procent. De Duitse chipfabrikant koopt de Amerikaanse branchegenoot International Rectifier voor 2,2 miljard euro.

De euro stond op 1,3265 dollar, tegen 1,3289 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 92,76 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 101,41 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen