Beperkte verliezen op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten dinsdag de verliezen beperkt te houden, ondanks een koersval in Japan waar de beurs officieel in een correctiefase zit.
De verkoopgolf die werd veroorzaakt door een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie lijkt enigszins af te zwakken. Op het Damrak werd vooral KPN van de hand gedaan na tegenvallende kwartaalcijfers.
,,Per saldo is het redelijk rustig. Bij de opening was er enige paniek door de koersverliezen in Azië en op Wall Street en zakte de AEX zelfs even door de 380 punten heen. We staan nu weer boven dat steunniveau en het is afwachten hoe het verder gaat. Tot nu toe is er sprake van een gezonde correctie, maar als we verder wegzakken begint het pijn te doen“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 381,46 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 623,07 punten. De verliezen in Londen en Parijs bleven beperkt tot 5 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 1 procent verloor.
Alle fondsen omlaag
Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. KPN stond onderaan met een min van 4,6 procent. Het telecomconcern leed vorig kwartaal opnieuw verlies, op een omzet die aanzienlijk lager was dan een jaar eerder. Ook gaat KPN 1500 tot 2000 extra banen schrappen.
Grootste daler in de MidKap was navigatiebedrijf TomTom met een verlies van 2,1 procent. Diervoerbedrijf Nutreco was koploper met een plus van 1,7 procent. Bouwbedrijf steeg 1 procent na een opdracht ter waarde van ruim 65 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland.
UBS
In Zürich klom UBS ruim 5 procent. De grootste bank van Zwitserland boekte in het vierde kwartaal meer winst dan marktkenners hadden verwacht. UBS profiteerde onder meer van een belastingbate en goede prestaties bij het onderdeel vermogensbeheer.
BP (min 1,6 procent) had net als Shell en andere concurrenten in het vierde kwartaal last van zwakke raffinagemarges, hogere afschrijvingen en oplopende projectkosten. De onderliggende winst daalde van 3,9 miljard dollar tot 2,8 miljard dollar.
De euro was 1,3518 dollar waard, tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 96,62 dollar per vat. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 105,70 dollar per vat.