ECO25 apr '14 11:54

Oekraïne drukt op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen moesten vrijdag terrein prijsgeven.

ANP
ANP

De vrees voor een escalatie van het conflict in Oekraïne zorgde in aanloop naar het weekeinde voor terughoudendheid onder beleggers. In Amsterdam reageerden beleggers op kwartaalresultaten van onder meer KPN, Wessanen, Arcadis en Corbion.

,,De oplopende spanning tussen Oekraïne en Rusland is de reden dat we wat wegzakken. Voor de rest gebeurt er weinig schokkends en bepalen de kwartaalcijfers de koersbewegingen van de individuele bedrijven. De bedrijfsresultaten voerden deze week sowieso de boventoon en op macro-economisch nieuws werd bijna niet gereageerd'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 395,25 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 649,81 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,8 procent achteruit. De hoofdindex in Moskou zakte 0,4 procent. De Russische centrale bank verhoogde onverwacht de rente tot 7,5 procent in een poging de financiële gevolgen van de crisis rond Oekraïne in te dammen.

KPN

KPN behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van meer dan 2 procent. Het telecomconcern zag de winst in het eerste kwartaal bijna geheel verdampen. Het bedrijf had onverminderd last van de groeiende concurrentie en veranderend belgedrag op met name de markt voor mobiele telefonie.

In de MidKap daalde advies- en ingenieursbureau Arcadis 1,1 procent na een tussentijds handelsbericht. De resultaten van melkzuurproducent Corbion werden positiever ontvangen en leverde het aandeel een koerswinst op van 0,8 procent. Bij de kleinere bedrijven won Wessanen 3 procent. De eerstekwartaalresultaten van de natuurvoedingsspecialist overtroffen volgens Rabobank ruimschoots de verwachtingen van de markt.

Frankfurt

Deutsche Bank zakte in Frankfurt 2 procent. De grootste bank van Duitsland wil volgens zakenkrant Handelsblatt 5 miljard euro ophalen door aandelen uit te geven. Electrolux won in Stockholm ruim 10 procent na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse witgoedfabrikant.

In Parijs werd de handel in het aandeel Alstom stilgelegd. Het bestuur van het Franse concern komt vrijdag bijeen om het bod van het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) te bespreken.

De euro stond op 1,3845 dollar, tegen 1,3829 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 101,43 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 109,93 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen