ECO28 sep '14 18:23

'Belastingdeals Apple en Fiat deugen niet'

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Belastingvoordelen die smartphonemaker Apple geniet in Ierland en autofabrikant Fiat in Luxemburg, zijn strijdig met het Europees recht.

EPA
EPA

Tot die voorlopige conclusie is de Europese Commissie gekomen, zo meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) zondag op gezag van ingewijden.

De Europese concurrentiewaakhond kondigde in juni een onderzoek aan naar belastingafspraken tussen de genoemde bedrijven en landen. Daarbij zouden ook regelingen tussen Nederland en koffieketen Starbucks tegen het licht worden gehouden. Hoe de commissie daarover oordeelt is onduidelijk. Zij publiceert de voorlopige bevindingen mogelijk maandag, aldus het dagblad.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. Fiat genoot soortgelijke voordelen in Luxemburg.

De Europese Commissie, die de strijd tegen belastingontwijking door multinationals recent heeft opgevoerd, vindt dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het is de eerste keer dat de mededingingswaakhond vanuit dat oogpunt onderzoek doet naar de belastingmoraal van grote ondernemingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen