ECO25 apr '14 16:00Aangepast op 25 apr '14 16:43

Beurzen lager door zorgen Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag omlaag.

ANP
ANP

Beleggers besloten in aanloop naar het weekeinde wat geld van tafel te halen vanwege de vrees voor een escalatie van het conflict in Oekraïne. In Amsterdam reageerden beleggers op kwartaalresultaten van onder meer KPN, Wessanen, Arcadis en Corbion.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,9 procent lager op 393,69 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 644,67 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,2 en 0,7 procent. De FTSE in Londen gingen 0,3 procent achteruit. De hoofdindex in Moskou zakte 1,4 procent. De Russische centrale bank verhoogde onverwacht de rente tot 7,5 procent in een poging de financiële gevolgen van de crisis rond Oekraïne in te dammen.

,,De oplopende spanning tussen Oekraïne en Rusland is de reden dat we wat wegzakken. Voor de rest gebeurt er weinig schokkends en bepalen de kwartaalcijfers de koersbewegingen van de individuele bedrijven. De bedrijfsresultaten voerden deze week sowieso de boventoon en op macro-economisch nieuws werd bijna niet gereageerd'', zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

KPN

KPN behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 1,4 procent. Het telecomconcern zag de winst in het eerste kwartaal bijna geheel verdampen. Het bedrijf had onverminderd last van de groeiende concurrentie en veranderend belgedrag op met name de markt voor mobiele telefonie.

In de MidKap daalde advies- en ingenieursbureau Arcadis 1,6 procent na een tussentijds handelsbericht. De resultaten van melkzuurproducent Corbion werden positiever ontvangen en leverde het aandeel een koerswinst op van 0,5 procent.

Wessanen

Bij de kleinere bedrijven won Wessanen ruim 3 procent. De eerstekwartaalresultaten van de natuurvoedingsspecialist overtroffen volgens Rabobank ruimschoots de verwachtingen van de markt.

Deutsche Bank zakte in Frankfurt bijna 3 procent. De grootste bank van Duitsland wil volgens zakenkrant Handelsblatt 5 miljard euro ophalen door aandelen uit te geven. Electrolux won in Stockholm 10,5 procent na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse witgoedfabrikant.

Alstom

In Parijs werd de handel in het aandeel Alstom stilgelegd. Het bestuur van het Franse concern komt vrijdag bijeen om het bod van het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) te bespreken.

De euro noteerde op 1,3835 dollar, tegen 1,3829 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 100,84 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 109,72 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen