ECO30 jul '14 07:56Aangepast op 30 jul '14 08:42

'Lager begin voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs begint woensdag waarschijnlijk lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen in de min openen. De handel staat vooral in het teken van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken.

,,De AEX lijkt rond 1 punt lager te gaan openen in navolging van de koersverliezen op Wall Street. De nieuwe sancties tegen Rusland zorgen voor terughoudendheid onder beleggers. Verder wordt het een drukke dag met veel macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten uit Europa en de Verenigde Staten. Na sluiting van de handel in Europa komt ook de Fed nog met het rentebesluit'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam opende KPN de boeken. Het telecomconcern boekte in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst door een eenmalige meevaller. De omzet ging door het veranderende belgedrag van consumenten en de stevige concurrentie echter verder achteruit.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer liet weten dat wisselkoersen en reorganisatiekosten in het afgelopen halfjaar opnieuw een negatief effect hebben gehad op de resultaten. De informatieleverancier blijft voor dit jaar wel rekenen op een verbetering van de winstmarge.

Ook uitzender USG People en winkelbedrijf Macintosch kwamen met cijfers. USG People zag de vraag naar uitzendkrachten de afgelopen maanden verder toenemen en verwacht dat die trend in de rest van het jaar aanhoudt. Macintosh dook in de eerste helft van dit jaar dieper in het rood door een fors bedrag aan eenmalige kosten.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend licht omhoog. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent in de plus. Een sterker dan verwachte daling van de industriële productie in Japan werd gecompenseerd door sterke kwartaalresultaten van autofabrikant Honda en chipmaker Tokyo Electron.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag met verlies. Beleggers maakten zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe sancties tegen Rusland. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 16.912,11 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 1969,95 punten en technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4442,70 punten.

AEX

In Amsterdam sloot de AEX-index eerder op de dag met een winst van 0,7 procent op 407,31 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 620,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,3 tot 0,6 procent.

De euro was woensdag voor aanvang van de Europese aandelenhandel 1,3405 dollar waard, tegen 1,3415 dollar bij het slot van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 101,11 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 107,52 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen