ECO25 jun '14 15:56

Flinke verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag flink omlaag.

ANP
ANP

Tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie drukten de stemming. Ook waren beleggers minder bereid om risico’s te nemen door de escalatie van het geweld in het olierijke Irak. In Amsterdam raakte Imtech in de afgelopen twee handelsdagen zo’n 15 procent aan beurswaarde kwijt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,2 procent lager op 410,96 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 641,45 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tussen 0,9 en 1,4 procent achteruit.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening vrijwel vlak. Voor aanvang van de beurshandel bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal veel sterker is gekrompen dan gedacht. Ook namen de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten vorige maand onverwacht af.

Positief nieuws

Positief nieuws uit Nederland en Duitsland had weinig impact op de handel. Het Duitse onderzoeksbureau GfK liet weten dat het vertrouwen van Duitse consumenten is toegenomen. Ook meldde statistiekbureau CBS dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal minder sterk is gekrompen dan eerder werd gemeld. Uit Frankrijk kwam minder goed nieuws. Het Franse ondernemersvertrouwen daalde deze maand.

In de MidKap zette Imtech de daling voort met een min van ruim 4 procent. De geplaagde technisch dienstverlener zakte dinsdag zonder direct aanwijsbare reden al bijna 11 procent. In een reactie op de sterke koersdaling liet een woordvoerder van Imtech weten dat het verkoopproces voor de ICT-divisie volgens planning verloopt. Ook blijft het bedrijf alle opties, waaronder de uitgifte van nieuwe aandelen, onderzoeken om de schuld te verlagen.

Dalers

Grootste dalers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal en maritiem dienstverlener SBM Offshore met minnen van bijna 3 procent. Telecomconcern KPN hield het verlies beperkt tot 0,5 procent. De overeenkomst van Telefónica Deutschland en Drillisch om de kleine speler op de Duitse telecommarkt toegang te geven tot het netwerk van O2 danwel E-Plus vergroot de kans dat de beoogde fusie tussen O2 en de dochter van KPN door Brussel wordt goedgekeurd.

In Parijs zakte GDF Suez 2,7 procent. De Franse overheid liet weten een belang van meer dan 3 procent in het Franse energiebedrijf te hebben verkocht. Detailhandelsconcern Metro klom in Frankfurt 1,6 procent na een adviesverhoging door JPMorgan.

De euro was 1,3635 dollar waard, tegen 1,3590 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,11 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 113,50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen