ECO27 okt '14 18:43

Weinig beweging op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beursgraadmeters in New York kwamen maandag nauwelijks in beweging.

ANP
ANP

De dalende olieprijs zette aandelen van grondstoffenbedrijven op verlies, terwijl verder vooral wordt gewacht op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve later deze week.

Na 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex nagenoeg onveranderd op 16.805 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1962 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq week met 4483 punten eveneens nauwelijks af van de slotstand van vrijdag.

De olieprijs ging stevig op en neer op de eerste handelsdag van de week. Rond 18.30 uur (Nederlandse tijd) kostte een vat Amerikaanse olie met 80,90 dollar slechts een fractie minder dan voor het weekeinde, maar eerder op de dag zakte de prijs circa 2 procent.

Olieprijs

Olieconcerns Chevron en Exxon Mobil, die de olieprijs de afgelopen maanden al stevig hebben zien dalen, stonden in de onderste regionen van de Dow Jones, met minnen van 0,6 en 1 procent. Aan de oliesector gerelateerde bedrijven als Newfield Exploration en Halliburton verloren 5 en 6 procent.

Farmaceut Merck werd 2,5 procent minder waard. Het bedrijf overtrof met zijn kwartaalwinst de verwachtingen van analisten, maar schroefde tegelijkertijd zijn omzetverwachting voor dit jaar terug.

Bijeenkomst Fed

In de markt wordt uitgekeken naar de bijeenkomst van de Fed, woensdag. Daarbij wordt de opkoop van obligaties door de centrale bank, bedoeld om de economie te stimuleren, naar verwachting beëindigd. De meeste aandacht gaat woensdag echter uit naar aanwijzingen voor het moment waarop de zeer lage rente in de VS wordt verhoogd.

Die renteverhoging hangt af van de kracht van het economisch herstel in de VS. Daarover komt donderdag meer duidelijkheid, met de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal.

Maandag bleek uit een schatting van onderzoeksbureau Markit dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in oktober in een lager tempo is gegroeid dan een maand eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen