ECO3 jul '14 07:35Aangepast op 3 jul '14 09:55

Gasterminal op Maasvlakte wordt uitgebreid

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - De Gate-terminal op de Maasvlakte bij Rotterdam wordt uitgebreid met nieuwe installaties voor de distributie van vloeibaar aardgas (LNG) via kleine tankers en bunkerschepen.

Maasvlakte. ANP
Maasvlakte. ANP

Dat maakte het bedrijf, een gezamenlijke onderneming van tankopslagbedrijf Vopak en gasnetbeheerder Gasunie, donderdag bekend.

De nieuwe faciliteiten zijn erop gericht grootschalige ladingen LNG op te splitsen in kleinere eenheden, Dat maakt het mogelijk gas te distribueren als brandstof voor zeeschepen, veerboten, vrachtwagens en de industrie. Naar verwachting neemt de vraag daarnaar vanaf 2015 flink toe door strengere normen voor de emissie van CO2 in de scheepvaart.

Motoren die op aardgas draaien, stoten tot 20 procent minder koolstofdioxide (CO2) uit dan motoren op diesel of stookolie, 85 procent minder stikstofoxiden en vrijwel geen zwavel en fijnstof. Daarom stimuleren de Europese Unie en de Nederlandse overheid de ontwikkeling van LNG als brandstof voor de transportsector.

De bouw van de nieuwe installaties begint nog dit jaar en moet in de eerste helft van 2016 zijn voltooid. Oliemaatschappij Shell is de eerste klant die er gebruik van gaat maken. De investeringssom werd niet vermeld. De Gate-terminal is sinds 2011 in gebruik.

Gerelateerde artikelen