ECO17 apr '14 12:44Aangepast op 17 apr '14 14:58

Bonden vrezen meer banenverlies bij Rabobank

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (ANP) - De vakbonden vrezen de komende tijd voor meer banenverlies bij Rabobank.

ANP
ANP

De bank liet donderdag weten dat op het hoofdkantoor in Utrecht de komende 3 jaar 1240 banen vervallen. Maar daar zal het niet bij blijven, dit is nog maar het begin, verwacht bestuurder Erwin Rog van De Unie.

In januari had Rabobank aangegeven dat er tussen de 1000 en 2000 banen zouden worden geschrapt. De werknemersorganisaties hekelden toen de ruime marge die het bedrijf hanteerde. Nog steeds zien de bonden de ontwikkelingen met zorg aan. ,,Wij betreuren het verlies van 1240 arbeidsplaatsen, temeer omdat er weinig vervangend werk is '', zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance.

Het grootste deel van het banenverlies komt door een afbouw van wat de bank ,,externe inhuur'' noemt. Het aantal mensen dat bij Rabobank zelf van de loonlijst verdwijnt, komt op circa 460. De bank probeert die mensen naar ander werk te begeleiden, maar kan gedwongen ontslagen niet geheel uitsluiten. Door de hele organisatie heen verdwijnen arbeidsplaatsen.

220 miljoen

Rabobank wil met de ingreep 220 miljoen euro aan kosten besparen. Daarvan wordt met het donderdag aangekondigde banenverlies 190 miljoen euro gerealiseerd. De komende tijd gaat de bank kijken hoe de resterende 30 miljoen euro aan bezuinigingen kan worden gehaald. Mogelijk leidt dat nog tot extra een verlies van werkgelegenheid. ,,Maar we blijven ruim binnen de eerder aangegeven bandbreedte'', aldus de woordvoerster.

De bonden zeggen de vinger aan de pols te houden en met Rabobank in gesprek te blijven over de begeleiding naar vervangend werk.

Gerelateerde artikelen