ECO30 jul '14 16:01Aangepast op 30 jul '14 16:45

ASML blikvanger op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag overwegend een negatief beeld zien.

ANP
ANP

Het sentiment werd enigszins gedrukt door nieuwe sancties tegen Rusland. Op het Damrak was chipmachinefabrikant ASML een uitblinker na positief ontvangen uitspraken. Ook de resultaten van KPN werden goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 408,37 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 619,34 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de beurzen tot 0,8 procent lager.

ASML ging ruim 12 procent omhoog, nadat een woordvoerder had gezegd dat de chipmachinefabrikant voor op schema ligt met de testproductie van zijn EUV-technologie. Die technologie zorgt voor meer geheugencapaciteit op kleinere chips.

KPN

KPN noteerde een winst van 5,1 procent. Het telecomconcern heeft volgens Rabobank afgelopen kwartaal de eerste tekenen van stabilisering in de resultaten laten zien. De omzet en winstgevendheid stonden opnieuw onder druk, maar de achteruitgang was minder sterk dan in het eerste kwartaal. Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van uitzender USG People, die met een koerswinst van 5,8 procent de MidKap aanvoerde.

In Parijs deed PSA Peugeot Citroën goede zaken met een koerssprong van ruim 6 procent. De op één na grootste autofabrikant van Europa boekte na 3 jaar van verliezen weer winst. Ook Airbus deed het goed met een koersstijging van 3,8 procent. De Europese vliegtuigbouwer wist de winst over de eerste 6 maanden van het jaar te verdubbelen.

Winst

Barclays steeg in Londen ruim 4 procent. De Britse bank zag de winst in de eerste jaarhelft afnemen door dalende resultaten bij zijn beleggingstak. Barclays probeert het onderdeel weer op de rit te krijgen met forse kostenbesparingen en het schrappen van 7000 banen.

De Duitse lampenfabrikant Osram (min 7,2 procent) schrapt eveneens meer banen. De komende jaren verdwijnen er nog eens 7800 banen bij de concurrent van Philips. Het bedrijf kampt met de overgang van veel klanten van gewone lampen naar led-verlichting.

De euro was 1,3371 dollar waard, tegen 1,3415 dollar bij het slot van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 101,13 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 107,57 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen