ECO15 mei '14 15:50Aangepast op 15 mei '14 16:48

Beurzen lager na gemengde groeicijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdagmiddag omlaag.

ANP
ANP

Gemengde economische groeicijfers uit de eurozone zorgden voor een wisselvallige handelssessie. In Amsterdam verwerkten beleggers de kwartaalresultaten van Aegon, BAM en Imtech.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 399,58 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 650,09 punten door een fors koersverlies van Imtech. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,8 en 1,1 procent.

,,De groei in het eurogebied valt wat tegen. We zitten in een langdurige periode van lagere groei en daar moeten we mee leren leven. De schuldenniveaus van de landen mogen niet te ver meer oplopen en daardoor vloeit er minder geld naar de economie“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Stagnatie

De markt verwerkte een stagnatie van de Franse economie en een sterker dan voorziene economische groei in Duitsland in het eerste kwartaal. In Nederland ging de economie onverwacht sterk achteruit, mede doordat er minder gas werd verbruikt in de zachte winter. Ook in Italië kromp de economie onverwacht. In de gehele eurozone bedroeg de groei 0,2 procent, terwijl was gerekend op een vooruitgang met 0,4 procent.

Grootste daler in de AEX was het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een min van 3,7 procent, op de voet gevolgd door ING met een verlies van 3,3 procent. Heineken en Unilever gingen aan kop met plussen van circa 1 procent.

Koerswinst

Aegon daalde 1,9 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. De verzekeraar boekte in het eerste kwartaal meer winst dan een jaar eerder. Vooral de pensioenactiviteiten in de Verenigde Staten leverden meer op.

In de MidKap waren beleggers niet te spreken over de kwartaalberichten van technisch dienstverlener Imtech en bouwbedrijf BAM. Imtech, dat eerder op de dag de laagste koers ooit bereikte, stond onderaan met een koersverlies van 5,1 procent. BAM leverde ruim 3 procent in.

Winst

In Frankfurt zakte Deutsche Post DHL 4,4 procent. Het Duitse post- en expressbedrijf zag de winst en omzet in het eerste kwartaal licht stijgen, maar de groei bleef achter bij de verwachting van analisten.

De euro daalde tot het laagste niveau in bijna 3 maanden en was 1,3699 dollar waard, tegen 1,3715 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 101,89 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,35 dollar.

Gerelateerde artikelen