ECO14 okt '14 16:06

Europese beurzen krabbelen op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen herstelden dinsdag in de middaghandel grotendeels van de verliezen die eerder op de dag werden genoteerd.

ANP
ANP

De positieve opening van de beurzen op Wall Street gaf een impuls aan de handel, die eerder werd gedomineerd door tegenvallende economische cijfers uit Europa.

Rond 15.45 uur stond de Amsterdamse AEX-index 0,5 procent in de min op 392,32 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak leverde eerder op de dag nog ruim 1,5 procent in. De MidKap steeg 0,2 procent naar 553,02 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,3 procent bij.

De AEX werd aangevoerd door KPN, dat 2,1 procent meer waard werd. Het telecombedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van Morgan Stanley. Staalconcern ArcelorMital volgde met een plus van 1,5 procent. Bodemonderzoeker Fugro en chipmachinefabrikant ASML, die woensdag zijn kwartaalcijfers publiceert, wonnen circa 1 procent. Randstad herstelde van een eerder verlies en noteerde een plusje van 0,1 procent.

ING

ING stond ook in de middaghandel in de onderste regionen van de AEX, met een verlies van 1,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd zakte bijna 2 procent, terwijl Shell met een verlies van 1 procent ook een flinke rem zette op het herstel van de index met de 25 grootste fondsen van het Damrak.

In Londen ging de Britse detacheerder Michael Page 10 procent onderuit na een verlaging van de winstverwachting. Het Britse modehuis Burberry daalde 4 procent. Het concern waarschuwde bij publicatie van de halfjaarcijfers voor moeilijkere omstandigheden in de komende maanden.

Bierverkopen

Bierbrouwer SABMiller had in het afgelopen kwartaal last van lastige marktomstandigheden in China en Australië. Ook in Europa zakten de bierverkopen na een sterk voorjaar in. Het aandeel won op de Londense beurs desondanks 1 procent.

De euro was 1,2650 dollar waard, tegen 1,2690 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 84,81 dollar. Brentolie zakte 2,4 procent in prijs tot 86,77 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen