ECO1 aug '13 05:21Aangepast op 1 aug '13 06:52

Brouwers in actie tegen bierbelasting

Auteur: ANP Nieuws

De brouwers en biertapperijen in Nederland zijn de voortdurende accijnsverhogingen op bier meer dan beu.

ANP
ANP

"Sinds 2002 is de accijns op bier bijna verdubbeld'', klaagt directeur Cees-Jan Adema van de Nederlandse Brouwers.

De brouwers en tapperijen komen daartegen in het geweer en gaan bij hun protest ook het publiek inschakelen. Zo gaan ze voor een petitie handtekeningen inzamelen bij consumenten, kondigden de Nederlandse Brouwers, Klein Brouwers Collectief en de Alliantie van Biertapperijen donderdag aan.

Stopbierbelasting
Voor hun protest hebben de koepelorganisaties de website Stopbierbelasting.nl opgericht. De brouwers willen dat de overheid de aangekondigde accijnsverhoging van 14 procent op bier per 1 januari terugdraait. Om consumenten over de streep te trekken de petitie te ondertekenen, zetten de bierbrouwers donderdag en zaterdag promotieteams in door heel het land. "Ze doen dit in diverse steden bij horecagelegenheden, onder het winkelend publiek en bij evenementen'', aldus Adema. Ook vragen de brouwers aandacht voor de actie met flyers, advertenties in kranten, posters en bierviltjes.

Adema wijst erop dat de Nederlandse biersector jaarlijks zo’n 390 miljoen euro aan bieraccijns betaalt, exclusief 21 procent btw. Door alle verhogingen betaalt de bierdrinker straks op een krat bier zo’n 5 euro aan bierbelasting, stelt de directeur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen