ECO28 nov '14 09:25Aangepast op 28 nov '14 09:54

Shell drukt op AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend licht lager geopend.

ANP
ANP

De andere Europese beurzen lieten ook een wat lager beeld zien. De oliebedrijven bleven onder druk staan door de dalende olieprijzen. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de Amerikanen op deze zogenoemde Black Friday op koopjesjacht gaan voor de feestdagen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 424,19 punten. Een koersverlies van 2,8 procent van zwaargewicht Shell drukte op de hoofdindex. De MidKap steeg 0,5 procent tot 632,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,4 procent in het rood.

De olieprijzen doken verder omlaag na het besluit van oliekartel OPEC om de olieproductie niet te verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 6,8 procent minder op 68,65 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 71,87 dollar per vat.

SBM

Naast Shell werden ook de andere Europese olieproducenten van de hand gedaan. In Parijs zakte Total ruim 3 procent en BP verloor in Londen meer dan 2 procent. In Amsterdam leverden SBM Offshore en Fugro, die diensten verlenen aan de oliesector, 2,5 en 1,1 procent in.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM profiteerde juist van de goedkopere brandstofprijzen en ging met een winst van 8,7 procent aan kop in de MidKap. KLM-topman Pieter Elbers liet daarnaast weten dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat bezuinigen.

Boekwinst

Ballast Nedam dikte 2,6 procent aan. Het bouwbedrijf verkoopt zijn divisie, die diensten levert voor de aanleg van windmolenparken op zee, aan baggeraar Van Oord. De onderneming voorziet een ,,substantiële'' boekwinst op de transactie, waardoor het operationele verlies voor dit jaar wordt gedempt.

Op macro-economisch vlak bleek dat de winkelverkopen in Duitsland in oktober sterker dan verwacht zijn toegenomen. De Franse consumenten gaven vorige maand echter minder uit, terwijl er was gerekend op een stijging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen