ECO23 jul '14 17:37

IMF ziet economische groei VS aantrekken

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De economische groei in de Verenigde Staten trekt de komende tijd verder aan en komt volgend jaar uit op het hoogste peil sinds 2005.

Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport over 's werelds grootste economie.

Het herstel van de Amerikaanse economie werd begin dit jaar ruw onderbroken door de bijzonder strenge winter, die grote delen van het land teisterde. De afgelopen maanden is echter een breed herstel zichtbaar, waarbij de werkgelegenheid groeit en de industriële productie toeneemt. Die verbetering zet de komende tijd steeds sterker door, waardoor de Amerikaanse economie volgend jaar met 3 procent kan groeien. Door het tegenvallende eerste kwartaal blijft de groei dit jaar waarschijnlijk steken op 1,7 procent.

Het IMF ziet wel veel factoren die roet in het eten kunnen gooien. Zo kan de groei in opkomende markten tegenvallen, kan de olieprijs sterk oplopen door de spanningen in Irak en Oekraïne en bestaat de kans dat de rente in de VS eerder wordt verhoogd dan nu wordt aangenomen. Op de langere termijn blijft de groei door de vergrijzing en de matige toename van de productiviteit rond 2 procent per jaar steken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen