ECO18 aug '14 22:28

Ook op Wall Street neemt zorg om Oekraïne af

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen lieten maandag, in navolging van die in Europa, overtuigend herstel zien.

EPA
EPA

Beleggers putten moed uit de vooruitgang die volgens Rusland is geboekt in de gesprekken met Oekraïne en met westerse landen over de gespannen situatie in dat land.

De leidende Dow-Jonesindex in New York sloot 1,1 procent hoger op 16.838,74 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,9 procent bij en eindigde op 1971,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1 procent omhoog tot een slotstand van 4508,31 punten.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin sprak dit weekend zijn Russische collega Sergei Lavrov in Berlijn. De ontmoeting heeft spanningen tussen de twee landen enigszins verminderd. De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland spraken maandag verder over de situatie in het land.

Visa

Industrieconcern United Technologies voerde de lijst van hoofdfondsen aan met een winst van 2,3 procent, gevolgd door creditcardmaatschappij Visa en sportkledingfabrikant Nike, die respectievelijk 2 en 1,8 procent meer waard werden. Verliezers waren dun gezaaid in de Dow. Farmaceut Merck en telefonieconcern AT&T eindigden onderaan met verliezen rond 0,3 procent.

Technologiereus IBM steeg 1,1 procent. Het IT-concern mag van de autoriteiten in eigen land zijn serveractiviteiten voor 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) verkopen aan het Chinese Lenovo, dat in 2005 ook al de productie van computers van IBM overnam.

Family Dollar

Discounter Family Dollar ging bijna 5 procent omhoog. Branchegenoot Dollar General ontketende maandag een biedingsstrijd rond de onderneming door een hoger bod uit te brengen dan concurrent Dollar Tree eind juli had gedaan. Dollar General kreeg er 11,6 procent bij terwijl Dollar Tree 2,4 procent inleverde.

De euro werd op de valutamarkt verhandeld voor 1,3363 dollar, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie van 159 liter ging voor 96,54 dollar van de hand, een daling van 0,8 procent. De prijs van Brentolie zakte 1,8 procent tot 101,70 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen