ECO19 aug '14 08:01Aangepast op 19 aug '14 08:42

'AEX zet stijging voort’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen hoger openen in een poging de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De relatieve rust aan het geopolitieke front blijft de stemming ondersteunen.

,,Het lijkt opnieuw een zonnige dag te worden op de beurzen. Het is wat rustiger geworden op het geopolitieke vlak en op Wall Street werden gisteren mooie winsten geboekt. Ook Azië doet het goed. De economie ligt er redelijk goed bij en als de donkere wolken rond Oekraïne verder wegtrekken kunnen de beurzen verder omhoog“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

In Amsterdam maakte AND de cijfers bekend. De digitale kaartenmaker heeft in de eerste helft van dit jaar een hogere winst en omzet behaald dan een jaar eerder. AND verwacht voor heel 2014 minimaal dezelfde winst en omzet te behalen als in 2013.

TKH Group

Ook TKH Group opende de boeken. Het technologiebedrijf heeft zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink zien toenemen. Vooral het onderdeel Industrial Solutions, waar onder meer kabels en bandenbouwmachines worden gemaakt, deed het goed.

Stern Groep bracht maandag na de slotbel de resultaten naar buiten. Het autobedrijf kampte ook in de eerste helft van dit jaar met zware marktomstandigheden. Mede daardoor halveerde de nettowinst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 631.000 euro.

Verre Oosten

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag overwegend omhoog in navolging van de positieve stemming op Wall Street. In Tokio eindigde de Nikkei 0,8 procent in de plus. Een goedkopere Japanse yen zorgde voor koerswinsten onder de Japanse exportbedrijven.

Hoop op afnemende spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen zorgde maandag voor optimisme op de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 1,1 procent hoger op 16.838,74 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,9 procent bij en eindigde op 1971,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1 procent omhoog tot een slotstand van 4508,31 punten.

AEX

Op het Damrak in Amsterdam eindigden alle 25 hoofdfondsen met winst en sloot de AEX-index 1,2 procent hoger op 399,91 punten. De MidKap steeg 1,3 procent tot 586,96 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,8 en 1,7 procent hoger de handel uit.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3348 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 96,79 dollar. Een vat Brentolie werd 0,3 procent duurder op 101,89 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen