ECO27 nov '14 11:56Aangepast op 27 nov '14 13:56

AEX op winst na storing

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurs in Amsterdam noteerde donderdagmiddag op winst. Beursuitbater Euronext kampte bij de opening van de markt met een storing, die pas in de middag werd verholpen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het beursbedrijf kon daardoor geen standen berekenen van de hoofdgraadmeters in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. De koersen van de individuele fondsen liepen wel gewoon door.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 425,34 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 624,58 punten. De beurs in Parijs steeg 0,1 procent, terwijl de FTSE in Londen onveranderd was. In Frankfurt steeg de DAX (plus 0,4 procent) voor de elfde dag op rij nadat was gebleken dat de werkloosheid in de grootste economie van Europa in november op het laagste punt ooit is gebleven.

Volgens beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers zullen de beursomzetten echter laag blijven aangezien Wall Street gesloten is vanwege de viering van Thanksgiving Day. De aandacht gaat volgens de marktkenner vooral uit naar de OPEC-vergadering in Wenen. Volgens mediaberichten zal het oliekartel het productieniveau niet verlagen om de dalende olieprijs een halt toe te roepen.

Fugro

In de AEX stonden Fugro en SBM Offshore onderaan met minnen van respectievelijk 2,9 en 1,7 procent. De dienstverleners aan de oliesector bleven last houden van de lage olieprijs. Ook olieconcern Shell verloor 1 procent. Grootste stijger was pakketvervoerder TNT met een winst van 2,2 procent.

In Frankfurt zakte Infineon 1,7 procent. De Duitse chipfabrikant boekte een hogere jaarwinst, maar de vooruitzichten vielen tegen. De resultaten van het Franse drankenconcern Rémy Cointreau (plus 2,6 procent) vielen in Parijs wel in goede aarde.

De euro was 1,2473 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De olieprijs zakte verder weg door de verwachting dat de OPEC de olieproductie niet gaat verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 2 procent minder op 72,10 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 75,80 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen