ECO17 apr '14 11:50

Beurzen gemengd in rustige paashandel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan voorafgaand aan het lange paasweekeinde. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers van AkzoNobel. Imtech was daarentegen in trek omdat het bedrijf zijn ICT-divisie in de etalage heeft gezet.

,,Het is vlees noch vis op de beurzen. De start van het cijferseizoen is niet echt geweldig en men is vooral benieuwd of de gesprekken over Oekraïne iets zullen opleveren. Op aandelenniveau wordt er wel agressief gereageerd als de kwartaalcijfers iets tegenvallen, zoals bij Akzo het geval is. Bij Imtech verkoopt men het tafelzilver en beleggers hopen dat het bedrijf daardoor voorlopig geen nieuwe aandelen zal uitgeven”, aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 394,24 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 647,25 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden tot 0,2 procent lager.

Crisis

Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie praten donderdag in Genève voor het eerst over de crisis in Oekraïne. Een doorbraak wordt echter niet verwacht en de VS dreigen met nieuwe sancties tegen Rusland.

Verfspecialist AkzoNobel was de grootste daler in de AEX met een min van 6,5 procent. Vooral de cijfers van het onderdeel decoratieve verf waren volgens Rabobank slechter dan verwacht. In de MidKap prijkte Imtech bovenaan met een plus van ruim 9 procent. Volgens analisten zou de verkoop van de ICT-divisie 280 tot 325 miljoen euro kunnen opleveren. De technisch dienstverlener wil de opbrengst gebruiken om de schuldenlast te verminderen.

SAP

In Frankfurt verloor SAP meer dan 3 procent. Beleggers waren niet tevreden over de kwartaalcijfers van het Duitse softwarebedrijf. SAP waarschuwde daarnaast dat de sterkere euro de resultaten in het tweede kwartaal verder onder druk zal zetten.

Diageo en Rémy Cointreau noteerden lager nadat bleek dat beide drankenproducenten in het eerste kwartaal flink last hebben gehad van de zwakte op de Chinese markt. Diageo, bekend van onder meer Johnnie Walker-whisky en Smirnoff-wodka, daalde in Londen bijna 4 procent en Rémy Cointreau leverde in Parijs 3 procent in.

De euro was 1,3861 dollar waard, tegen 1,3820 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 103,71 dollar. De prijs voor Brentolie zakte 0,2 procent tot 109,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen