ECO18 sep '14 07:54Aangepast op 18 sep '14 08:39

'AEX opent met winst'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting met winst.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens hoger beginnen. Het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet zal worden verhoogd zorgt voor optimisme onder beleggers. Ook wordt uitgekeken naar de uitslag van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum.

,,We lijken iets hoger te gaan openen, maar het zal waarschijnlijk een voorzichtige dag worden vanwege het referendum in Schotland. Iedereen verwacht dat de Schotten bij het Verenigd Koninkrijk zullen blijven, maar je weet maar nooit. Verder is men opgelucht dat de Fed de rente voorlopig laag houd'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) handhaafde woensdag na het slot van de Europese beurzen zoals verwacht de rente op het huidige, zeer lage niveau. Ook herhaalde de centrale bank de verwachting dat de rente nog een ,,aanzienlijke tijd'' op het huidige, historisch lage peil blijft. Economen hielden er vooraf rekening mee dat het bestuur zijn taalgebruik zou matigen om de financiële markten voor te bereiden op een verhoging van de rente.

Randstad

In Amsterdam zullen uitzender Randstad en staalbedrijf ArcelorMittal mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Citi schroefde zijn aanbeveling voor Randstad op, terwijl Bank of America Merrill Lynch positiever is geworden over ArcelorMittal.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend omlaag. Een afnemende stijging van de prijzen van nieuwe woningen in China wakkerde de vrees aan voor een correctie op de Chinese huizenmarkt. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 1,1 procent hoger. Een verzwakking van de Japanse yen zorgde voor stevige koerswinsten onder de grote Japanse exportbedrijven.

VS

De Amerikaanse aandelenmarkten reageerden woensdag licht positief op de uitkomsten van de jongste beleidsvergadering van de Fed. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 17.156,85 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2001,57 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 4562,19 punten.

De Europese beurzen beleefden woensdag opnieuw een rustige handelsdag met over het algemeen lichte winsten. Op het Damrak in Amsterdam steeg de AEX-index 0,1 procent tot 417,84 punten, en ging de MidKap 0,9 procent omhoog tot 614,99 punten. In Frankfurt en Parijs sloten de hoofdgraadmeters met winsten van respectievelijk 0,3 en 0,5 procent. De FTSE in Londen verloor 0,1 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2866 dollar waard, tegen 1,2956 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 93,87 dollar. Voor een vat Brentolie werd ook 0,6 procent minder betaald, op 98,39 dollar.

Gerelateerde artikelen