ECO7 okt '14 19:45Aangepast op 7 okt '14 21:36

Ook verliezen op beurzen New York

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York stonden dinsdag op zwaar verlies, waarmee Wall Street het voorbeeld volgde van de Europese aandelenmarkten.

ANP
ANP

Een sterker dan verwachte daling van de industriële productie in Duitsland en sombere berichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgden ook in New York voor een negatieve stemming. Verder wachten beleggers vooral op de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag bekend worden gemaakt.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 1,4 procent lager op 16.751 punten en de brede S&P 500 daalde 1,3 procent naar 1939 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 1,4 procent tot 4392 punten.

De industriële productie in Duitsland ging in augustus met 4 procent omlaag op maandbasis, de sterkste krimp sinds januari 2009. Het cijfer leidde tot bezorgdheid over de groei van de grootste economie van Europa. De belangrijkste Europese beurzen lieten verliezen zien tot 1,8 procent.

Amazon

Het IMF maakte bekend de groeiramingen voor de wereldeconomie verder te verlagen. Het fonds rekent nu voor dit jaar op een groei met maximaal 3,3 procent, terwijl eerder nog op een groei van bijna 4 procent werd gerekend. Verder gaf het IMF aan dat vanwege de grote geopolitieke spanningen en de kwetsbare financiële markten de kans op nieuwe tegenvallers groot is. Wel denkt het IMF dat de Amerikaanse economie dit jaar sterker zal groeien dan eerder werd voorspeld.

Het aandeel Amazon verloor 1,4 procent. De Europese Commissie gaat onderzoeken of de belastingafspraken tussen Luxemburg en het internetbedrijf neerkomen op illegale staatssteun. Door de belastingdeal betaalde Amazon jarenlang relatief weinig belasting over de verkopen in Europa.

IBM

Het Amerikaanse IBM neemt wellicht afscheid van de verlieslijdende divisie waar chips worden gemaakt. Volgens ingewijden zijn de gesprekken met chipproducent GlobalFoundries over het afstoten van de tak hervat. IBM ging 1,7 procent omlaag.

De fabrikant van landbouwmachines AGCO daalde 10,8 procent, na een verlaging van de verwachtingen. Branchegenoot Deere & Co leverde 3,1 procent in.

De euro stond op 1,2679 dollar, tegen 1,2628 dollar bij sluiting van de Europese handel. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 88,73 dollar. Brent zakte 1 procent tot 91,89 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen