ECO16 apr '14 07:20

Groei Chinese economie zwakt af

Auteur: ANP Nieuws

PEKING (ANP) - De Chinese economie, de tweede van de wereld, is in het eerste kwartaal van dit jaar in het laagste tempo gegroeid in zes kwartalen.

De groei van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) bedroeg 7,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het Chinese statistiekbureau woensdag bekend.

In het laatste kwartaal van 2013 ging de economie van China nog met 7,7 procent vooruit. Economen hadden in doorsnee voorspeld dat het Chinese bbp in het afgelopen kwartaal een groei zou optekenen van 7,3 procent.

De tragere groei van de Chinese economie hangt onder meer samen met het aan banden leggen van de kredietverlening om zo oververhitting van de vastgoedmarkt te voorkomen. Daardoor is een flinke rem gezet op de bouw van nieuw vastgoed en de woningverkoop. Ook de maatregelen die de overheid neemt om milieuvervuiling aan te pakken, zorgen voor een vertragend effect.

De Chinese overheid mikt voor heel dit jaar op een economische groei van 7,5 procent. Vorig jaar ging de Chinese economie met 7,7 procent vooruit.

Gerelateerde artikelen