ECO11 feb '14 18:01

Beurzen sluiten opnieuw met winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag voor de vijfde dag op rij met winst.

ANP
ANP

De stemming werd gesteund door de geruststellende woorden van Janet Yellen. De nieuwe voorzitter van de Federal Reserve stelde dat het beleid van de Amerikaanse centrale bank niet drastisch zal veranderen. In Amsterdam ging TomTom in de uitverkoop na publicatie van tegenvallende de resultaten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent hoger op 394,96 punten, onder aanvoering van technisch dienstverlener Imtech (plus 2,7 procent). De MidKap sloot mede door een zwaar koersverlies van TomTom een fractie in de min op 637,80 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 1,2 procent. De DAX-index in Frankfurt steeg met 2 procent.

De nieuwe Fed-voorzitter Yellen liet tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres weten continuïteit te verwachten in het monetaire beleid en beloofde dat de Fed onder haar leiding vasthoudt aan het streven om de werkgelegenheid in de Verenigde Staten op te krikken.

TomTom

Navigatiedienstverlener TomTom bepaalde de stemming in de Midkap met een min van 14,5 procent. Vooral het vooruitzicht dat de omzet en de winst dit jaar verder zullen afnemen stelde beleggers teleur.

Ook Arcadis moest inleveren. Het aandeel verloor 4,9 procent, hoewel het advies- en ingenieursbureau de omzet en winst in 2013 zag stijgen. De jaarcijfers werden vervroegd naar buiten gebracht nadat een deel van de resultaten maandag al was uitgelekt.

Metro

In Frankfurt zakte Metro 2,2 procent na teleurstellende kwartaalcijfers van de Duitse eigenaar van Media Markt en Saturn. Barclays daalde in Londen 3,8 procent. De Britse bank gaat in de kosten snijden en schrapt tot 12.000 banen, waarvan 7000 in eigen land.

L'Oréal verloor in Parijs 3,3 procent, nadat het aandeel eerder op de dag was gestegen tot het hoogste niveau in 8 maanden. De Franse cosmeticamaker boekte in 2013 meer omzet en winst dan een jaar eerder. Verder koopt L'Oréal een deel van het belang dat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé in het bedrijf heeft terug.

De euro was 1,3652 dollar waard, tegen 1,3643 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 99,86 dollar per vat en die van Brentolie klom 0,1 procent tot 108,75 dollar per vat. De goudprijs bereikte het hoogste niveau sinds november, onder meer door een grotere vraag van Chinese kopers.

Gerelateerde artikelen